MUZIEK IS DE LEVEN – LINDA

Blog nummer 5.
Linda heeft deze week mijn muziekvragen beantwoord en ook deze keer is het weer een feest der herkenning. Ben je benieuwd naar haar antwoorden? Lees dan maar gauw verder.

1 Als je even terug gaat in de tijd, wat is dan jouw eerste muziekherinnering?

De eerste muziekherinnering die spontaan bij me opkomt is die aan ABBA. Mijn suikertante had daar verschillende lp’s van. Wij hadden thuis geen platenspeler, maar mijn tante, die bij mijn opa en oma woonde, wel. Ze woonden in dezelfde straat als ons, tien huizen verderop. Ik was daar als kind, net als mijn twee zussen, regelmatig te vinden en dan zette mijn tante vaak een plaat van ABBA op. “I have a dream”, is het liedje dat daarbij het eerste bij me opkomt. De tekst had toen voor mij geen betekenis, ik denk dat ik niet eens wist waar het over ging. Als ik nu de tekst lees en hoor, raakt het me. Ik wist toen niet dat de inhoud van dit liedje nog eens van toepassing zou zijn op mijn leven.

2 Wie was jouw grote idool toen je heel jong was en hoe is dat verder verlopen door de jaren heen naarmate je ouder werd? Is dat altijd jouw idool gebleven of zijn er vele bijgekomen?

Ik ben geboren in 1975 en had een poster van Whitney Houston op mijn kamer, die ik deelde met mijn middelste zus, hangen. Die poster hoorde bij het liedje “I wanna dance with somebody”. Toen ik tiener was en inmiddels een eigen slaapkamer had, hing deze helemaal vol met posters van New Kids on the Block. Ook mijn schoolagenda was volgeplakt. Ik kwam laatst mijn dagboek uit die tijd tegen met daarin ook plaatjes van deze boyband. Daar stond ook in dat ik een crush had op Joey uit deze band… Ik was in die tijd echt wel een boyband meisje en kon wegzwijmelen bij het idee dat ik verkering had met Joey. Daarna volgden er nog meer boybands waarvan ik de muziek leuk vond zoals the Backstreet Boys. Mierzoete muziek, maar ik hield ervan ;).

Uiteraard veranderde mijn muzieksmaak in de loop van mijn volwassen jaren. Echt een idool had ik toen niet meer en mijn muziekvoorkeur liep enorm uiteen. Van Guns N’ Roses, Pink, Anouk tot aan Beyonce, Lady Gaga, Queen, Tina Turner en De vier jaargetijden van Vivaldi.

3 Naar hoeveel concerten ben je geweest, welk concert is je het meest bijgebleven en waarom? Als je nooit naar een concert geweest bent naar wie had je willen gaan maar is er nooit van gekomen?

Ik was en ben niet echt een groot concertbezoeker, maar heb er zeker een aantal bezocht. Het concert dat voor mij het meest bijzonder was, was een concert van Anouk in 2005. Ik had toen nog maar net verkering met mijn geliefde. Hij had kaartjes voor dit concert en vroeg of ik mee wilde. We vinden Anouk beide heel erg goed en zij staat eigenlijk min of meer symbool voor de start van onze relatie. Onze eerste dochter werd vijf jaar later geboren en kreeg de naam Lara Anouk.

Een ander gaaf concert dat ik samen met mijn eega bijwoonde was van Ed Kowalczyk (zanger van de band Live) in Paradiso. Zowel de muziek als de locatie waren magisch!

Het concert waar wij beide nog heel graag eens naartoe willen is van Pink. Het is helaas zo lastig om daar tussen te komen.

4 Wat is je eerst gekochte elpee of cd en luister je die nog steeds?

Elpee’s heb ik nog nooit gehad. Ik ben meer uit het cassettebandjes tijdperk. Heerlijk als zo’n ding in je cassetterecorder bleef hangen en dat je het lint dan met een potlood er weer in draaide. Ik weet eigenlijk niet meer waar mijn eerste cassettebandje van was, maar ik gok op Whitney Houston. Cassettebandjes en ook cd’s heb ik inmiddels niet meer, want we hebben geen cd speler meer in huis. Het enige waar bij ons nu nog muziek uitkomt is uit de radio of telefoon.

5 Hebben jij en je partner een nummer dat door jullie bestempeld is als jullie nummer en wil je met ons delen welke dat is?

Als ik ook hier een spontaan antwoord op geef dan zeg ik: Rihanna – Umbrella. In 2008 maakten mijn geliefde en ik een tour door Florida, USA. We reden daar in een gehuurde witte Chrysler PT-cruiser en toen was dit nummer een grote hit in de States en was Rihanna nog redelijk onbekend. Terwijl we aan het cruisen waren door Florida schalde dit nummer iedere dag wel een aantal malen keihard door de radio van onze auto: “ When the sun shines, we shine together. Told you I’ll be here forever”. Later bezochten we in de Martinihal in Groningen nog een concert van Rihanna, ze moest toen nog doorbreken in Nederland.

6 Welk nummer is zo mooi dat eigenlijk iedereen deze in zijn of haar playlist zou moeten hebben?

Dat vind ik een lastige vraag, want muziek is zo persoonlijk! Daarom wil ik het antwoord op deze vraag graag open houden. Niemand moet iets van mij. Ik hoop dat mensen, net als ik, in moeilijke tijden in ieder geval kracht kunnen halen uit muziek.

7 Is er een bepaald stuk tekst uit een nummer dat je helemaal geweldig vindt? Welk stuk tekst is dat? En uit welk nummer komt deze tekst?

“Want ik hou van jou is niet de sleutel tot de ander, maar ik hou van mij, al klinkt het bot en slecht. Want wie van zichzelf houdt, die geeft pas echt iets kostbaars als ie ik hou van jou tegen een ander zegt.” Dit komt uit het liedje “Ik houd van mij” en is oorspronkelijk van Harrie Jekkers. De versie die me raakt is die van Tabitha. Ze zong het tijdens een aflevering van de Beste Zangers.

Want ik hou van jou

is niet de sleutel tot de ander

maar ik hou van mij

al klinkt het bot en slecht

want wie van zichzelf houdt

die geeft pas echt iets kostbaars

als ie ik hou van jou

tegen een ander zegt

Harrie Jekkers/Tabitha – Ik houd van mij

8 Welk nummer roert jou tot tranen en dat hoeven niet persé tranen van verdriet te zijn.

Heb je even… Ik haalde tijdens mijn burn-out veel kracht uit muziek. Een collega stuurde mij via de app in die tijd met enige regelmaat liedjes van Stef Bos. Die collega wist altijd precies die liedjes te kiezen waarvan de tekst zo treffend was dat ik meteen enorm moest huilen. Van herkenning, maar ook van de kracht die het me gaf. Ik ben nu nog herstellende van die burn-out, maar ik ben sinds die tijd veel gevoeliger voor muziek en verander dus als snel in een huilebalk bij een mooi nummer met een mooie tekst. Een liedje dat me op dit moment nog steeds kan raken is als Miss Montreal “Door de wind” zingt. Dit nummer is overigens ook van Stef Bos.

9 Bij welk nummer wordt de volumeknop gelijk voluit open gedraaid?

Oh heerlijk, regelmatig zet ik de radio even op stand maximaal! Het hangt maar net van mijn stemming af bij welk liedje dat is. En dan heel hard mee blèren en gekke dans moves maken. Mijn meiden (10 en 5 jaar) doen dan ook graag met mij mee.

10 Welk nummer is jouw guilty pleasure?

Oei, daar moet ik even heel hard over nadenken. Ik denk dat het muziekprogramma “De beste zangers”, in zijn geheel mijn guilty pleasure is. Na ieder seizoen komen daar altijd meerdere liedjes uit, waar ik dan geen genoeg van kan krijgen.

Een guilty pleasure uit mijn disco tijd is van Meat Loaf, Paradise by the Dashboard Light. Ik zie me nog staan op de dansvloer en nu nog steeds vind ik het een gaaf nummer. Het herinnert me alleen wel aan mijn leeftijd en mijn verlangen om ooit nog eens helemaal los te gaan in een disco…

Overigens kan ik juist ook heel erg genieten van de stilte in huis. Waar mijn geliefde altijd de radio aan wil hebben, staat deze bij mij juist ook vaak uit. Een overblijfsel uit mijn burn-out zijn, denk ik. Vroeger had ik tijdens het werk graag een radio op de achtergrond aan, nu heb ik het tijdens computerwerk bij voorkeur stil om mij heen.

11 Wat is jouw top 3 van beste nummers ooit gemaakt ( ik weet hoe moeilijk dit is)?

Haha, een onmogelijke vraag inderdaad. Het rijtje van drie dat het eerst bij me opkomt:

Guns N’ Roses – November Rain

Queen – We will rock you

Anouk – Lost

12 Welk nummer geeft jou het ultieme zomergevoel?

Zoals ik eerder al schreef heb ik zomerherinneringen aan het liedje Umbrella van Rihanna. Eigenlijk komt er op dit moment geen andere hit bij me naar boven, maar wat niet is, kan nog komen. Ik ben heel benieuwd welke liedjes deze zomer grijs gedraaid worden op de radio. Daar zal dan vast wel eentje tussen zitten die aan mij blijft plakken.

13 Als jouw leven verfilmd zou worden, welk nummer zou dan de soundtrack moeten zijn?

Wat een interessante en tevens lastige vraag vind ik dit. Het zou dan denk ik Roar van Katy Perry zijn: “I got the eye of the tiger, a fighter. Dancing through the fire”. De tekst “You held me down, but I got up (hey)” zou ik dan willen aanpassen naar “I held me down, but I got up”. Zou Katy dat heel erg vinden denk je?

14 Is er nog iets wat je zelf wil delen? Leef je uit.

Tijdens het schrijven van deze blog kwamen veel (muziek)herinneringen naar boven. Mooi om te ervaren dat er zoveel herinneringen aan muziek blijven kleven. Ik zocht voor deze blog ook heel bewust verschillende songteksten op om te ontdekken dat niet alleen de muziek me raakt, maar vaak juist onbewust ook de tekst. Ik wil je, Danny, dan ook ontzettend bedanken dat ik onderdeel mocht zijn van deze mooie blog serie. Het schrijven ervan was voor mij een mooie reis door de tijd.

Bedankt voor het delen van jouw muziek Linda ♥

Wil je meer weten over Linda dan kunnen jullie haar vinden op
https://www.instagram.com/deense_zomer & https://www.deensezomer.nl

4 gedachtes over “MUZIEK IS DE LEVEN – LINDA

 1. Wat superleuk om te lezen Linda! En ja..hoewel ik misschien van ‘n andere generatie ben moest ik lachend terugdenken aan Paradise by the Dashboard light van Meat Loaf..want mijn hemel wat heb ik daar ook achterlijk op staan springen en dansen 🙂 Zó leuk weer Danny!!

  Liefs Sylvia X

  Geliked door 1 persoon

 2. Super leuk Linda. En echt hé die boybands. Ik was volgens mij altijd flieft op 1 persoon uit een boyband. Dan was het bij Take That op Mark, bij NKOTB op Joey, en ga zo maar door hihi.

  Heel leuk om te lezen.

  Xx Yvet

  Geliked door 1 persoon

 3. Leuk om je zo weer iets beter te leten kennen, Linda en mooi wat muziek met je doet.
  Meat Loaf hier ook grijs gedraaid.
  En ook stukje over stilte heel herkenbaar na mijn burn-out. Teveel prikkels.
  Weer een mooie blog Danny om zo een muzikaal kijkje te geven in het leven van insta’s vriendjes.

  Geliked door 1 persoon

 4. Heel leuk om te lezen hoe ieder muziek ervaart!
  Er is ook zoveel soorten en keuze, hele leuke blog Dan, lees t met plezier❤️
  Liefs💋

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.