MUZIEK IS DE LEVEN – MARTINE

Blog nummer 7.
Deze week worden mijn muziek vragen beantwoord door Martine. Zij heeft een liefde voor muziek uit de 80’s en 90’s. Herkenbaar? Lees maar gauw verder.

Jullie kennen me misschien van mijn interieur account “10 interiors” op Instagram, maar behalve liefde voor interieur heb ik ook veel liefde voor muziek. Het is de rode draad in mijn leven en roept veel mooie emoties en herinneringen in me op!

Als je even teruggaat in de tijd, wat is dan jouw eerste muziekherinnering?

Ik heb een oudere zus en ik heb toen ik jong was veel met haar meegeluisterd. Ik ben geboren in 1972 dus ik luisterde mee naar Wham, Doe Maar en de Dolly Dots. En ook The Sound of Music, mijn moeder draaide de elpee vroeger. Ik heb de film denk ik wel 20x gezien en kan alles meezingen! En we keken ook altijd naar het Songfestival. Ik heb in de 6e klas van de lagere school Nicole geplaybackt met Ein Bischen Frieden. Inclusief de gitaar!

Wie was jouw grote idool toen je heel jong was en hoe is dat verder verlopen door de jaren heen naarmate je ouder werd? Is dat altijd jouw idool gebleven of zijn er vele bijgekomen?

Ik denk dat dat Madonna was. Ik vond haar muziek heel goed en ik was ook gefascineerd door haar steeds veranderende uiterlijk. Natuurlijk durfde ik er niet zo uit te zien als zij, alhoewel ik in de brugklas wel heb meegedaan aan een playbackshow als Madonna met Material Girl. Ik werd tweede maar ik vond natuurlijk dat ik had moeten winnen… Inmiddels is ze geen idool meer en ben ik afgehaakt na Frozen uit 1998. Maar Like a Prayer is nog steeds een van mijn favoriete nummers!

Wie nog wel steeds mijn idool is, is Bruce Springsteen! Ik ben een fan geworden op de middelbare school en ik ben het nog steeds. Hij maakt nog steeds prachtige muziek en ik herken zijn stem meteen. En oh ja, ik was ook fan van Sting en ook een beetje verliefd op hem… Ik heb nog elpees van The Police en veel cd’s van Sting. As ik zijn versie van Little Wing van Jimi Hendrix hoor krijg ik meteen een brok in mijn keel.

Naar hoeveel concerten ben je geweest, welk concert is je het meest bijgebleven en waarom? Als je nooit naar een concert geweest bent naar wie had je willen gaan maar is er nooit van gekomen?

Ik ben de afgelopen dagen gaan nadenken naar hoeveel concerten ik geweest ben en ik kom denk ik wel uit op rond de 100! Mijn eerste concerten waren met mijn zus naar Bruce Springsteen en Whitney Houston, beide in Ahoy. Uiteindelijk ga ik toch liever naar de kleinere zalen, zoals Tivoli in Utrecht. Ik heb zoveel geweldige zangeressen live mogen meemaken: Tracy Chapman, Heather Nova, Anouk, Ilse Delange, Melissa Etheridge, Beth Hart, Pink, Amy MacDonald… Ongeveer 2 jaar geleden heb ik Texas gezien en zangeres Sharleen Spiteri klonk nog net zo mooi als op mijn cd’s van 25 jaar geleden. Ik heb trouwens moeten huilen bij de Solo & Acoustic Tour van Bruce Springsteen in Ahoy, ik denk iets van 20 jaar geleden. Hij stond daar op het podium met alleen zijn gitaar en mondharmonica en het was zo mooi!!! Ook ben ik een paar keer naar Lowlands geweest en heb geweldige optredens gezien, in kleine tenten maar ook in grote, zoals van The Prodigy, The Foo Fighters en Live.

Ik was graag naar een concert van Tina Turner geweest of van George Michael. Was er heel graag bij geweest toen hij Somebody to Love zong bij het Freddie Mercury Tribute concert. Of Kate Bush!

Wat is je eerst gekochte elpee of cd en luister je die nog steeds?

Mijn eerste elpees waren van Fame. Ik keek graag naar de serie en kocht denk ik wel iets van 5 elpees van ze. En ik heb ze nog en ja, ik draai ze ook nog heel af en toe op mijn pick-upje! Ik wilde graag Coco zijn, zij was zo knap en kon prachtig zingen en ook heel goed dansen.

Hebben jij en je partner een nummer dat door jullie bestempeld is als jullie nummer en wil je met ons delen welke dat is?

We hebben niet een speciaal nummer maar luisteren graag naar Fleetwood Mac, Elton John (er staan op Spotify ook prachtige covers van zijn muziek!) en veel jaren ’80 muziek. We genieten ook elk jaar van de top 2000 op radio 2.

Welk nummer is zo mooi dat eigenlijk iedereen deze in zijn of haar playlist zou moeten hebben?

Dat is echt een moeilijke vraag, want iedereen heeft een andere muzieksmaak! Maar als je van drama en emoties in muziek houdt, luister dan naar Jennifer Hudson en You’re gonne love me. Ik hoorde dit nummer toevallig een paar dagen geleden weer eens en luister het nu elke dag een paar keer. Verder is Babylon van David Gray echt een juweeltje. Het is nooit echt een hit geweest maar zoooo mooi!

Is er een bepaald stuk tekst uit een nummer dat je helemaal geweldig vindt? Welk stuk tekst is dat? En uit welk nummer komt deze tekst?

Ik hou van nummers met een verhaal. Alsof je een boek leest. Heather Nova heeft een prachtig nummer I miss my sky, over Amelia Earhart, de eerste vrouwelijke piloot. En wat ook een prachtige tekst over vrouwen is, is Highwomen van The Highwomen. Je kunt het beste het hele nummer luisteren, net zoals je een boek helemaal uitleest.

Welk nummer roert jou tot tranen en dat hoeven niet persé tranen van verdriet te zijn.

Alweer zo’n lastige vraag! Dat hangt zo van het moment af! Ik word het meest emotioneel van muziek alleen in de auto of bij een emotionele scene in een film, zoals Whitney Houston in The Bodyguard. Of de muziek van Lady Gaga bij A Star is Born.

Bij welk nummer wordt de volumeknop gelijk voluit opengedraaid?

Bij heel veel jaren ’80 en ’90 muziek. Ik ben zo blij dat ik deze muziekdecennia heb meegemaakt! De beste muziek werd echt toen gemaakt! De lijst is eindeloos: Tears for Fears, Simple Minds, Cock Robin, Terence Trent D’Arby, U2, Bruce Springsteen, Sting, Billy Ocean, Hall & Oates, Marillion, Kate Bush. Ik ben trouwens ook dol op duetten uit die tijd: Ashord & Simpson, Dolly Parton & Kenny Rogers, Peter Gabriel & Kate Bush, Aretha Franklin & George Michael, U2 & Clannad. Enzovoort!

Welk nummer is jouw guilty pleasure?

Ik word nog steeds gepest door mijn vriendinnen dat ik een voorliefde heb voor muziek van Whitney, Mariah en Celine. Ik hoef de achternamen niet te noemen denk ik! En ik vind het nog steeds heerlijk om heel hard te draaien en mee te zingen. How will I know, Vision of love, If you asked me to… Ik ken alle teksten nog. En ik schaam me er niet voor!

Wat is jouw top 3 van beste nummers ooit gemaakt (ik weet hoe moeilijk dit is)?

Niet te doen dit!!

Natuurlijk iets van Bruce Springsteen, ik denk Glory Days. Ik word meteen vrolijk als ik dit hoor, alhoewel het een tekst met een lach en een traan is.

Sweet Freedom van Michael McDonald. Maakt niet uit hoe vaak ik het hoor.

I have nothing van Whitney Houston.

Maar morgen kunnen het zomaar 3 andere nummers zijn! Zoals Father Figure van George Michael. Of Carly Simon met You’re so Vain.

Welk nummer geeft jou het ultieme zomergevoel?

Dat krijg ik bij de soundtrack van Dirty Dancing! Ook een film die ik al vaak heb gezien, met geweldige muziek. Zo vaak gedraaid met mijn vriendin Margriet op vakantie! Kan ook alle teksten nog meezingen! Hungry Eyes, Hey Baby, Love is strange…

Als jouw leven verfilmd zou worden, welk nummer zou dan de soundtrack moeten zijn?

Oh, dit weet ik echt niet hoor!!! Mijn leven is nog maar op de helft, ga ik vanuit! Nog zoveel meer moois voor de toekomst. Misschien toch Sweet Love van Anita Baker: “Sweet love, don’t you ever go away, It’ll always be this way”. Draaiden we ook op onze bruiloft!

Is er nog iets wat je zelf wil delen? Leef je uit.

Ik kan wel eindeloos doorschrijven over muziek, denk ik! Ik vind ook zoveel mooi. Heb het nog niet eens gehad over country, hou ik ook echt van! Niet alleen Ilse Delange en Dolly Parton, maar ook Carrie Underwood, The Chicks en The Highwomen.  En John Mayer, ik vind al zijn muziek prachtig!  Ik heb trouwens vroeger ook in bandjes gezongen, de laatste was een bluesband, waardoor ik blues ook ben gaan waarderen. Er zit blues in zoveel muziek! En wat heb ik wel niet veel gedanst, op allerlei muziek, disco, soul, rock, house, hiphop…. Soms vind ik het jammer dat muziek zo vluchtig is geworden; vroeger kocht je een lp of cd en die draaide je dan helemaal grijs, de A- en de B- kant. Nu luister je nog zelden een hele plaat. Wat ik tegenwoordig op Spotify doe om nieuwe muziek te ontdekken is dat ik een artiest zoek waar ik gek op ben en dan kies ik … Radio. Je hoort dan soortgelijke muziek maar veel van artiesten die je niet kent. Zo ontdek ik de mooiste nieuwe muziek.

Danny, dank voor de uitnodiging, het verhaal is veel te lang geworden denk ik 😊!! Ik zou nog veel meer kunnen opschrijven!

Bedankt voor het delen van jouw muziekbeleving Martine ♥

Wil je meer weten over Martine dan kunnen jullie haar vinden op
https://www.instagram.com/10_interiors

6 gedachtes over “MUZIEK IS DE LEVEN – MARTINE

  1. Heel leuk om weer te lezen, Martine is ook een echte muziekliefhebber en concertganger, geweldig!!
    Liefs Erika

    Geliked door 1 persoon

  2. Écht een muziek fan is Martine, leuk om te lezen. En dat ze zelf in bands gezongen heeft, wauw!
    Heb Texas vroeger live gezien tijdens een Pepsi pop TMF consert, geweldig.🎶🤩

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.